Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Δυο λόγια απο έναν σκοτεινό μαρκήσιο..

“Ηδονιστές όλων των ηλικιών,όλων των φυλων, σε σας και μόνο προσφερω αυτό το έργο. Τραφείτε με τις αρχές του: ευνοούν τα πάθη σας, πάθη για τα οποία σας φοβερίζουν οι πεζοί ηθικολόγοι, πάθη που δεν είναι, ωστόσο, παρά τα μέσα που χρησιμοποιεί η Φύση για να οδηγήσει τον άνθρωπο προς τους σκοπούς που του προδιαγράφει.
Δώστε αυτί μονάχα σ΄αυτές τις γλυκές παρορμήσεις, γιατί μόνο η δική τους φωνή μπορεί να σας οδηγήσει στην ευτυχία.
Γυναίκες λάγνες, κάνετε πρότυπο σας την ηδονική Σαιντ-Ανζ. Ακολουθώντας το παράδειγμα της αδιαφορήστε για κάθε τι που εναντιώνεται στους θείους νόμους της ηδονής με τους οποίους ήταν δεμένη σ’ ολόκληρη τη ζωή της.
Εσείς, νεαρές παρθένες, που τόσο καιρό σας χαλιναγωγουσαν τα παράλογα και επικίνδυνα δεσμά μιας φανταστικης Αρετης και μιας αηδιαστικής θρησκείας, μιμηθείτε τη φλογερή Ευγενία. Βιαστείτε να καταστρέψετε τις γελοίες συνταγές με τις οποίες σας εμπότισαν ηλίθιοι γονείς.
Και ‘σεις, αξιαγάπητοι ακόλαστοι, που από την νεανική σας ηλικία δεν γνωρίσατε άλλους περιορισμούς απ’ αυτούς που σας έβαζαν οι ίδιες οι επιθυμίες σας, που για μοναδικό κυβερνήτη είχατε μονάχα τις ιδιοτροπίες σας, μελετήστε τον κυνικό Ντολμανσέ, πορευτείτε όπως αυτός, αν θέλετε να φτάσετε ως την άκρη του ανθόσπαρτου δρόμου που σας ανοίγει η φιληδονία σας.

η εισαγωγή του βιβλίου “Η Φιλοσοφία στο Μπουντουάρ” του Μαρκήσιου Ντε Σάντ.

Μαρκήσιος ντε Σαντ.Ο άθεος, ο συνηδειτοποιημένος βλάσφημος, ο επαναστάτης.

Ένας μαρκήσιος που αν και σε σκληρή εποχή δεν απαρνήθηκε τις "ιδέες" του, ένας μαρκήσιος που είπε: "Σκοτώστε με ή δεκτείτε με όπως είμαι".

2 σχόλια:

δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα είπε...

πολυ ωραιο το κειμενο του.
καλησπερα

Δινονόη είπε...

Λογια ενος ανθρωπου που δεν εκρυψε ποτε τις εμμονες του. Καλησπερα.