Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Ο Άγιος Βασίλης των γραμμάτων και των Ελλήνων.

Ψάχωντας να βρω γιατί δε με καταδεχόταν ο Άι Βασίλης παλιότερα (μεγάλη η χάρη του μέρες που είναι) ανακάλυψα και κάτι άλλο. Εδώ στην Ελλάδα και στην ορθοδοξία που λέτε ο Μέγα Βασίλειος της Καισαρείας ή κατα γνωστόν "Αι Βασίλης" , θεωρείται ως ένας απο τους τρείς Ιεράρχες, ως ένας απο τους πατέρες των γραμμάτων. Είχε μάλιστα αφήσει πίσω του πολλά συγγράμματα και πατερικά κείμενα όπως το "Περι Πίστεως " και το "Περί Κριμάτων" . Δική του είναι και η εξής φράση που αναφέρεται στην παιδεία:

"«Παιδεία μόνη τών κτημάτων αναφαίρετον καί ζώντι καί τελευτήσαντι παραμένουσα».
Η παιδεία είναι η μόνη από τα αποκτήματα που δεν αφαιρείτε και όσο ζει ο άνθρωπος και όταν πεθάνει παραμένει.

Αλλά προφανώς για τον συγκεκριμενο "Άι" η παιδεία που ύμνυε ίσως είχε όρια διότι αργότερα ανακάλυψα το εξής: Ο γνωστός "Άι" εκτος απο την παραπάνω φράση είχε πει και τις παρακάτω:

«Είναι εχθροί οι Έλληνες, διότι διασκεδάζουν καταβροχθί­ζoν­τας με ορ­θάνοιχτο στόμα τον "Ισραήλ". Ορθάνοιχτο στόμα εννοεί τη δύναμη του λόγου της ελληνικής φιλοσοφίας.


«Προσταγή, μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθα­νο­λογη­μά­των... τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυ­λού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινό­τη­τα, αλλά σαν δάδες καπνίζου­σες κατα­μελανώνουν και σπι­λώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι και (των Ελλήνων) η ψευδώ­νυ­μος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν».


Λέτε να μη με καταδεχόταν επειδη παλιότερα είχα μία περιέργεια να δω τι γράφουν οι έλληνες φιλόσοφοι;

Το έφερε όμως έτσι η μοίρα που τα πιθανολογήματα αυτού του κακoύ Δημοκρίτου και Ηράκλειτου διδάσκονται ακόμη στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, ενώ ο ερυθρόμορφος "Άι" είναι γνωστος οχι απο τα κειμενα του αλλα ως ο "κόκκινος ήρωας" των μικρών παιδιών και της coca-cola...

3 σχόλια:

Νέαρχος Γαλανάκης είπε...

Ο σκοταδισμός σε όλη την έκφανση. Το παράδοξο είναι ότι η Ελληνική Παιδεία αντί να το κάνει διαλλακτικότερο τον έκανε πιο φανατικό της εβραιοχριστιανικής συνείδησης. Και το μόνο που του άφησε ήταν η λατρεία στην αττικίζουσα γλώσσα πράγμα που εν τέλει ήταν εμπόδιο στην ανάπτυξη της κοινής Ελληνικής

Ανώνυμος είπε...

Είναι προσβολή για τα «γράμματα» στην Ελλάδα που υπήρξε γενέτειρα τόσων φιλοσόφων και επιστημόνων, να έχουν προστάτες τους τρεις χριστιανούς «ποιμένες» που μισούσαν την Ελληνική παιδεία. Μας λένε πως οι άνθρωποι αυτοί σπούδασαν στην Αθήνα και ως εκ τούτου είναι κάτοχοι της Ελληνικής Παιδείας.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν αγάπησαν τα Ελληνικά γράμματα· τα διδάχθηκαν με σκοπούς αλλότριους. Τριγύριζαν στην Αθήνα βράζοντας από μίσος, κατασκοπεύοντας τους «Ελληνίζοντες», όπως αποδεικνύει μια φράση του Γρηγορίου που του «ξεφεύγει» μέσα στην φλυαρία του:
«Εγώ όμως τα έβλεπα και από μακρυά τρόπον τινά, από τότε που ήμουν μαζί του εις τας Αθήνας» (Λόγος Β , 23).
Επιχειρώντας να αγγίξει τον κολοφώνα της διαβολής κάνει λόγο για τον ποταμό της Συρίας Ορόντη που συγκάλυπτε τους νεκρούς που σκότωνε ο στυγερός Ιουλιανός: «όχι μόνον τα παιδιά και τας παρθένους που ετεμαχίζοντο χάριν ψυχαγωγίας και μαντείας και θυσιών ασυνήθων» (Λόγος Α , 92).

http://ermionh.blogspot.com/

Δινονόη είπε...

Το κατα ποσον ανθρωποι των γραματων ηταν αυτοι οι "ποιμενες" αποδειχτηκε με το περασμα του χρονου. Ο Ηρακλειτος και αλλοι φιλοσοφοι ειναι γνωστοι για τα εργα τους σε αντιθεση με τους Αι Βασιληδες που ειναι γνωστοι οχι απο αυτα που εγραψαν, αλλα απο τα μικρα παιδακια που τους περιμενουν καθε πρωτοχρονια και τρωνε και στησιμο.